Forskningsgrundlag

Brød og Grød projektet.

Jeg har været ansat siden 2011 på Brød og grød projektet også kaldet Bread and breakfast  hvor jeg skal udvikle opskrifter med de gamle kornsorter. Det er et forskningsprojekt med Inge Fomsgaard som tovholder og det sker i samarbejde med bla  læger fra Rigshospitalet og med det svenske brødfirma Lantmannen.
Målet for denne forskningsopgave er at undersøge fuldkornets indholdstoffer og vurdere hvilken betydning de kan have for  vores velbefindende.Flere undersøgelser tyder nemlig på at fuldkorn har sundhedsfremmende egenskaber og der er især focus på nogle biologisk aktive stoffer i fuldkorn, der ikke er observeret før. Der kan være stor variation i fuldkornet mht  disse biologisk aktive stoffer, men  det ser ud til at mængden øges i spirende kerner.
Måske er fuldkornets x -faktor hermed fundet.
Projektet  drejer sig især om at at vurdere effekten af disse nyopdagede stoffer og samlet vurdere fuldkornets placering i en sund ernæring,hvor kornets øvrige næringsstoffer inddrages.
De nyopdagede sundhedsfremmende stoffer hedder benzoxacionider og der vurderes at disse stoffer mindsker appetitten, styrker immunforsvaret og har en hæmmende effekt på allergiske reaktioner. Ve
d at mindske appetitten skulle man gerne kunne tabe sig og hermed få det bedre hvilket også kan have en betydning for folk med for højt kolesterol. Der har for nylig været focus på at fuldkorn måske kan være forebyggende for prostatakræft,men det kan ikke tages med i denne forskningsgruppes vurdering.
De undersøgelser der er gjort på benzoxacionidernes sundhedsfremmende egenskaber er ikke fyldestgørende, hvilket denne forskningsopgave gerne skulle råde bod på..

På rigshospitalet er der udvalgt grupper med forsøgspersoner som skal spise en kost der ikke indeholder fuldkornsprodukter men som er baseret på andre råvarer som f.eks quionoa og amaranth - Denne udvaskningskost  sikrer at man bedre kan måle de frivillige deltageres indhold af benzoxacionider når de derefter har spist en kost  med fuldkorn.





Ingen kommentarer:

Send en kommentar