Brød og Grød projektet.
Jeg har været ansat siden
2011 på Brød og grød projektet også kaldet Bread and breakfast hvor jeg
skal udvikle opskrifter med de gamle kornsorter. Det er et
forskningsprojekt med Inge Fomsgaard som tovholder og det sker i
samarbejde med bla læger fra Rigshospitalet og med det svenske
brødfirma Lantmannen.
Målet for denne forskningsopgave er at
undersøge fuldkornets indholdstoffer og vurdere hvilken betydning de kan
have for vores velbefindende.Flere undersøgelser tyder nemlig på at
fuldkorn har sundhedsfremmende egenskaber og der er især focus på nogle
biologisk aktive stoffer i fuldkorn, der ikke er observeret før. Der kan
være stor variation i fuldkornet mht disse biologisk aktive stoffer,
men det ser ud til at mængden øges i spirende kerner.
Måske er fuldkornets x -faktor hermed fundet.
Projektet
drejer sig især om at at vurdere effekten af disse nyopdagede stoffer
og samlet vurdere fuldkornets placering i en sund ernæring,hvor kornets
øvrige næringsstoffer inddrages.
De nyopdagede sundhedsfremmende stoffer hedder benzoxacionider
og der vurderes at disse stoffer mindsker appetitten, styrker
immunforsvaret og har en hæmmende effekt på allergiske reaktioner. Ve
d
at mindske appetitten skulle man gerne kunne tabe sig og hermed få det
bedre hvilket også kan have en betydning for folk med for højt
kolesterol. Der har for nylig været focus på at fuldkorn måske kan være
forebyggende for prostatakræft,men det kan ikke tages med i denne
forskningsgruppes vurdering.
De undersøgelser der er gjort på benzoxacionidernes sundhedsfremmende egenskaber er ikke fyldestgørende, hvilket denne forskningsopgave gerne skulle råde bod på..
På
rigshospitalet er der udvalgt grupper med forsøgspersoner som skal
spise en kost der ikke indeholder fuldkornsprodukter men som er baseret
på andre råvarer som f.eks quionoa og amaranth - Denne udvaskningskost
sikrer at man bedre kan måle de frivillige deltageres indhold af
benzoxacionider når de derefter har spist en kost med fuldkorn.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar